Glas Coating, wat is het en wat doet het?

Met dit nieuwsartikel hopen we meer duidelijkheid te scheppen over het hoe en wat met betrekking tot glas-coating. De afgelopen jaren is glas-coating en breder en algemener begrip geworden binnen de wereld van autolak bescherming. Maar tegelijkertijd merken wij dat men niet de exacte werking en de opbouw van het product glas-coating kent. Via dit artikel willen we meer duidelijkheid en inzage geven!

Zoals gezegd is glas-coating de afgelopen jaren steeds bekender geworden en is de markt sterk gegroeid. Bovendien zijn het aantal merken (glas-coatingen) dat vertegenwoordigd wordt in Nederland sterk toegenomen. Het scala aan producten dat predikt een glas-coating te zijn wordt groter en groter, maar zijn al deze merken ook wel degelijk een vorm van “glas-coating” en wat zijn dan de basis kenmerken zoals hardheid, slijtvastheid, duurzaamheid, etc? Wij benoemen in dit artikel alle eigenschappen waaraan een glas-coating moet voldoen, daarmee ziet u gelijk de vele voordelen van het product. Zelf kozen wij voor een merk glas-coating dat wereldwijd vertegenwoordigd is en jaren lange ervaring heeft met uitvoering in de praktijk geteste resultaten.

Basisbestanddelen

Het basisbestanddeel van de glas-coatingen die wij aanbrengen van het merk Gyeon Quartz is Siliciumdioxide (SiO2). De verwerking van dit bestandsdeel tot een glas-coating is de meest geavanceerde technologie in autobescherming ooit ontwikkeld. Tot nu toe werd het vooral ingezet door veeleisende afnemers uit de elektronica industrie. Of het werd toegepast op treinen om ze te beschermen tegen graffiti en andere soorten vandalisme. Gyeon Quartz slaagde er in om dit bestanddeel te verwerkingen in langdurige oppervlakten beschermende glas-coating producten.

Hardheid

De term glas-coating is afgeleid van de samenstelling van de moleculen waarop de hardheid is gebasseerd. Een gedroogde aangebrachte coating is namelijk hard en ziet erg glashelder uit, vandaar de naam glas-coating. De hardheid van een glas-coating wordt vastgesteld aan de hand van de schaal van Mohs:

Meer uitleg over de schaal van mohs, klik hier

De exacte hardheid is afhankelijk van het type coating. Het merk dat wij voeren Gyeon Quartz heeft een aantal type glas-coatingen die wij aanbrengen tijdens onze behandelingen. Deze verschillende type coatingen hebben onderling een andere hardheid op de schaal van Mohs. Voor het gemak nemen we even de meest duurzame vorm van glas-coating die wij aanbrengen. Deze is uitsluitend te verkrijgen door Certified Detailers zoals als wij en moet worden gedroogd door middel van infrarood droogstraal lampen om zijn volledige hardheid te verkrijgen.

Dit zijn de glas-coatingen Q2 MOHS+ en Q2 Durabead  deze twee vormen hebben een hardheid certificaat van 9H. Glas-coating over de gehele wereld worden op de zelfde manier getest  aan de hand van “Pencil hardness”. Dit houdt in dat met een potlood over materialen wordt gekrast. De grip die het potlood heeft en restanten en beschadigingen die het achterlaat worden vervolgens bekeken  Wanneer een oppervlak dat is behandeld met quartz ceramische coating niet is beschadigd na het krassen met een 9H potlood, dan wordt het 9H certificaat afgeleverd. De hiervoor genoemde coatingen hebben dus deze test ondergaan en hebben deze certificaten verkregen door onafhankelijke instanties zoals SGS en KTR

Slijtvastheid

Door de bovengenoemde hardheid van de glas-coating wordt het lakoppervlak voorzien een duurzame slijtvaste laag. De laag beschermt de lak tegen invloeden van buitenaf, denk hierbij aan: chemicaliën, uv-licht (verkleuring door zonlicht), teer, boomhars, inbranden van vogelpoep, strooizout, en andere factoren. In een meest extreem geval beschermt de glas-coating zelfs tegen krassen in het lakoppervlak.

Om het theoretisch te onderbouwen; het heeft allemaal te maken met grip. De grip die bovengenoemde factoren hebben op het lakoppervlak verminderd. Dit komt doordat de glas-coating de poriën van de lak vult, waardoor bovengenoemde factoren minder grip hebben op het lakoppervlak dan wanneer deze onbeschermd is.

De waterafstotende- en zelfreinigende-werking

De bescherming van het lakoppervlak is niet het enige voordeel wat de glas-coating met zich mee brengt. De glas-coating heeft een hoge waterafstotende werking welke gehandhaafd blijft gedurende de gehele periode dat de glas-coating aanwezig is op de lak. Dit geeft het mooie effect dat kleine waterdruppels blijven liggen op het lakoppervlak (dit wordt beading genoemd) en dat grotere hoeveelheden water razend snel van het lakoppervlak afglijden (dit wordt sheeting genoemd).

Dit is natuurlijk heel mooi om te zien maar het grotere voordeel zit hem in de vuilafstotende-werking ofwel de zelfreinigende-werking. Zoals gezegd worden de poriën van de lak gevuld en afgesloten wat de grip die vervuiling op het lakoppervlak heeft drastisch verminderd. Dit creëert de zelfreinigende-werking. Vuil hecht vele malen minder snel aan het lakoppervlak, hierdoor blijft de auto schoner. Door de verminderde grip van vuil aan het oppervlak is deze ook veel eenvoudiger schoon te maken. Zo zult u merken dat wanneer het lakoppervlak door u gereinigd wordt d.m.v. bijvoorbeeld hoge druk water deze al nagenoeg schoon zal zijn. Dit verminderd merkbaar de tijd die u nodig heeft om uw auto te wassen/onderhouden.

Glansgraad

Nog een bijkomend voordeel van een glas-coating is de glansgraad. De uitstraling van de lak of het behandelde oppervlak (kunststof, velgen, etc) veranderd. De glansgraad van een glas-coating ligt hoger dan die van de originele lak. Bovendien verandert bijvoorbeeld de uitstraling van een metallic lak. De metallic deeltjes in de lak zullen beter naar boven komen. Bij donkere kleur wordt de kleur dieper, zo wordt bijvoorbeeld een unikleur zwarte auto echt diep zwart. De glansgraad blijft gedurende de gehele periode dat de glas-coating op de lak zit hetzelfde.

Veelzijdigheid aan mogelijkheden

De oppervlaktes die we kunnen behandelen met glas-coating zijn veelzijdig te noemen. Naast glas-coating voor het lakoppervlak zijn er coatingsvormen voor velgen, kunststofdelen, ruiten, carbriodaken en zelfs leer. Alle vormen van glas-coating hebben de zelfde eigenschappen en zijn op de zelfde basis van Siliciumdioxide SiO2.

Duurzaamheid

Voor het gemak zetten we de glas-coating even af tegen een traditioneel wax of sealant product (voorheen de beste vorm van bescherming van het lakoppervlak). Ten opzichte van een wax of sealant product is een glas-coating vele malen duurzamer en gaat deze dus langer mee. Waar een wax vaak een duurzaamheid heeft van maanden (gemiddeld 6 maanden) gaat een glas-coating jaren mee!

De meest duurzame vorm van glas-coating die wij aanbrengen (Q2 Mohs+ of Q2 Durabead) komt met een garantiecertificaat m.b.t. de duurzaamheid van maar liefst 5 jaar (60 maanden)*. Hiermee is een glas-coating dus 10x zo duurzaam t.o.v. een wax of sealant product! Alle bovengenoemde eigenschappen blijven tijdens deze periode gewaarborgd waar een wax of een sealant deze eigenschappen sneller verliest omdat de laag zacht is en dus vele malen minder bestand is tegen wrijving. Een wax of een sealant slijt al wanneer u uw auto handmatig wast, een glas-coating doet dat niet.

*van toepassing op nieuwe auto’s of auto’s waarvan het lakoppervlak niet ouder is dan 2 jaar.

Bent u na het lezen van dit artikel geïnteresseerd  naar de mogelijkheden naar het behandelen van uw auto?! Klik dan op een van de twee onderstaande behandelingsmogelijkheden:

exclusive behandeling-meer info_2Royal VIP behandeling

Of neem vrijblijvend contact met ons op: